HTML

beatles.dev

A beatles.dev zenekar blogja.

Kontakt

beatles.dev kukac gmail.com
Ugyanitt iratkozhatsz fel a koncertértesítőre is.

Bandáink még

Friss topikok

Paul McCartney @ Gelredome, Arnhem

2010.01.12. 13:30 Csé*

Paul bácsi ismét nagy koncertélményben részesített minket. Igaz, Dnssel nekünk ez már a 3. Paul koncert volt a budapesti és prágai után, így nagy meglepetéssel nem szolgált, inkább csak a többieknek.
Ugyanis úgy történt a dolog, hogy kiszúrtuk, hogy Paul dec. 9-én Arnhemben játszik és mivel Gabex, a zenekar szólógitáros-énekese Hollandiában él, kapva-kaptunk az alkalmon: néhány napot ott töltöttünk nála, elmentünk a koncertre és szétnéztünk az országban.
Az utóbbiról most annyit, hogy "Hollandia decemberben zárva van", ezt üzenik a hollandok velünk a magyar turistának, aki esetleg télen oda akarna menni.

A Gelredome Aréna valamivel nagyobb, mint a Budapest Sportaréna, de a bejáratai akkorák, hogy egy kamion is beférne rajtuk és nem zárják be őket, még sincs bent hideg, pólóban kényelmesen éreztük volna magunkat, ha lett volna ruhatár és nem kell a kabátot, pulóvert a kezünkben vagy a lábunk közt tartani. A mellékhelyiség és a mosdó a bejáratok mellett, gyakorlatilag a szabadban volt, fix, de toi-toi-szerű mosdóblokkal megvalósítva. Igazán nem finnyáskodni akarok, de életünk legdrágább, 82,5 eurós koncertbelépőjéhez ennyi jár Hollandiában.

A koncert a Magical Mystery Tourral indul: jó kezdés, máris utazunk a Beatles világába, és a szívünk a kelleténél talán kicsit nagyobbat is dobban, mert a beatles.dev első koncerteire mi is ezt a dalt álmodtuk meg indításnak. Már az első pár szám után elég meggyötört Paul arca, kicsit meg is ijedünk, ám ő gyorsan lehűti a kétkedőket és azután a koncert maradék részében teljes erőbedobással, megkérdőjelezhetetlen magabiztossággal,  de mégis játszi könnyedséggel ontja a Beatles, a Wings-és legutóbbi szólókorszakából a dalokat, ami 67 évesen, 2 és fél órán át igen nagy teljesítmény.

Drive My Car, Long And Winding Road, Blackbird... kihagyhatatlan dalok. Aztán kicsit megemlékezünk John-ról a Here Today-jel, majd George-ról is a Somethinggel, ami mindannyiunk szerint vitathatatlanul a koncert csúcspontja: Paul ukulelén játszik és énekel, szólóban - mint ahogy az eddigi koncertein -, de aztán egyszer csak beindul az egész zenekar és minden olyan, mint az Abbey Road lemezen. Leírhatatlan élmény.

Később jön még nem kis meglepetésünkre az Ob-La-Di, Ob-La-Da és egy másik nóta, amit egyikünk sem ismert fel: mindkettő "lagzis" lüktetése igen nagy sikert arat a cigányzenét és a magyar nótázást aligha ismerő holland közönségnél.

Paperback Writer, a személyes kedvencem. Eddig ez sem volt a koncerteken, de most igen, tehát, ez is beteljesült, még ha nem is tetszett annyira, mint amennyire szerettem volna. Az egyébként kiváló kísérőzenekar is talán ebben a számban a leggyengébb, néha már-már megmosolyogtató, hogy mennyire koncentrálnak.

Day Tripper! Hűha, ez igen jól szól! Itt eszébe jut Paulnak egy sztori annak apropóján, hogy Jimi Hendrix is játszotta ezt a dalt. Méghozzá az, amikor megjelent a Sgt. Pepper's album és néhány nappal később Jimi és bandája előadta a Sgt. Pepper's-t Londonban a Saville Theatre-ben, amikor is Paul, George és Eric Clapton is jelen voltak a közönség közt. Elmondta, hogy ez neki mennyire sokat jelentett, és hogy milyen nagy tehetség is volt Jimi, viszont a tremolós gitárját nem nagyon tudta behangolni, ezért leszólt a közönség soraiba, hogy "...merre vagy Eric? Be tudnád hangolni?... hol vagy Eric?...". Eric Clapton pedig csak bújdosott a fejét fogva...
A sztori elejét ismertük, de a végét... szerintem viccelt, bár ha nem, azt is el tudom képzelni, és az még viccesebb.

Közeledik a koncert vége, jönnek a nagy együtténeklések: Let It Be, Hey Jude. Visszataps után pedig a Yesterday és a végére az utazást lezáró, a közönségnek megköszönős Sgt. Peppers.

A három koncert közül, amit láttam nekem nem ez volt a legjobb, de voltak nagy pillanatai, az kétségtelen.

Álljon még itt egy büszkeség-élmény kép arról, ahogy a mobiltelefonom látta az estét.

(A képen balról Csé, Gabex, Dosko és Dns árnyalakja látható.)

 

A sorrend nagyjából az alábbi volt (ugyanaz, mint a hamburgi koncerté):

Magical Mystery Tour
Drive My Car
Jet
Only Mama Knows
Flaming Pie
Got To Get You Into My Life
Let Me Roll It
Highway
Long And Winding Road
(I Want To) Come Home
My Love
Blackbird
Here Today
Dance Tonight
And I Love Her
Mrs Vandebilt
Eleanor Rigby
Band On The Run
Ob-La-Di, Ob-La-Da
Sing The Changes
Back In The USSR
Something
I've Got A Feeling
Paperback Writer
A Day In The Life/Give Peace A Chance
Let It Be
Live And Let Die
Hey Jude
Day Tripper
Lady Madonna
Get Back
Yesterday
Helter Skelter
Sgt. Peppers

Szólj hozzá!

Címkék: paul koncert

A bejegyzés trackback címe:

https://beatlesdev.blog.hu/api/trackback/id/tr231610756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása